Nädal 15: Eetika ja IT

Activision-Blizzard on Ameerikas põhinev ettevõtte, mille peamiseks toodeteks on videomängud, nagu näiteks World of Warcraft, Hearthstone, Diablo. Täna uurime nende eetikakoodeksi, mis on avalikult kõigi jaoks loetav siit: https://www.activisionblizzard.com/code-of-conduct/launch.html

 Koodeks on jagatud kuueks peatükiks:

  • "Austame üksteist"
  • "Kaitseme enda töökohta"
  • "Säilitame enda investorite usaldust"
  •  "Kaitseme enda kliente"
  • "Koostöö meie partnerite ja kommuunidega"
  • "Kuidas koodeksipõhiselt töötada?"

 Siin blogis ma uurin ainult kolme peatükki: kuidas töötajad võiksid üksteist kohelda, kuidas Blizzard hoolitseb enda investorite eest ja viimast, ehk õpetus kuidas koodeksi elus hoida, põhjustel, mis selle blogi lõpuks välja tulevad.

"Respecting each other"

 Koodeks toob välja, et igasugune väärkohtlemine, diskrimineerimine ja vägivald on rangelt keelatud: sh füüsiline, vaimne, verbaalne. Välja on toodud ka, et keelatud on narkootikumite/alkoholi tarbimine töökohal, ja et mingi käitumisreegli rikkumise pealtnägemise korral teataks sellest töötaja kõrgematele koheselt edasi. Blizzard kiidab iseennast järgmiselt: "Diversity is one of our greatest strengths as a company."

 "Maintaining our shareholders' trust"

Siin alapeatükis on põhimõtteliselt välja toodud, et Blizzard on korruptsioonivastane. Töötaja ei tohi mängida Blizzardi aktsiatega börsil, kui neil on juurdepääs mitte-avalikule kriitilisele infole - kusjuures, töötajatele kellel on juurdepääs sellisele infole, võivad saada keelu Blizzardi aktsiate haldamisest. On ka välja toodud, et iga töötaja jaoks on äärmiselt tähtis, et kõik ettevõttega seoses dokumendid oleksid korralikult hoitud ja et nende koostamisel ollakse täpne ja aus.

"How we act"

Siin peatükis lihtsalt julgestatakse lugejat/töötajat, et kui on mingisuguseid küsimusi, kui on tekkinud kahtlusi, kui peaks midagi pealt nägema, mida ei tohiks tööl juhtuda: siis räägi sellest enda otsesele ülemale. Välja on toodud ka õpetus, kuidas teha ametlik raport seoses juhtumitega.


Iseenesest tundub nagu täitsa auväärne koodeks, onju? And yet...

Blizzard on praegu menetluse all dokumentide ja informatsiooni hoidmise/hävitamise eest 

 Üks Blizzardi töötaja sai ametilangetust, kuna koostas rapordi sellest, kuidas ta koges seksuaalset väärkohtlemist

Blizzardi töökeskkond oli täis nii palju ahistamist ja joomist, et seda võrreldakse "frat house" tüüpi organisatsiooniga 

 Ja lihtsalt üks kirss tordi peale: Blizzardi töötajaskond on otsustamas ametiühingusse astuda, et töökeskkonda parandada. Selle vastuseks ähvardab Blizzardi juhatus, et sellel "saavad olema tagajärjed." Töötajad said passiivse ähvarduse hoiatuse enda inboxi.

 


 

 Tuleb välja, et eetikakoodeks on väärt ainult nii palju, kui selle järgiva inimeste moraalsustunne ja rõhk selle sätestamisel. Samas, kui inimesed töökohas on juba niigi head, siis poleks tegelikult koodeksi üldse vaja?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 7: Litsentsid; copyleft

Nädal 10: Eric S. Raymond "Kuidas saada häkkeriks"

Nädal 12: Disain tarkvaras