Nädal 8: Tavapärased kasutajad, "spetsid" ja "proffid".

 Mis on spets? Kes on proff? Selles blogis vaatame lühidalt üle, kuidas võiks jõuda mingile kuulsusele, kasutades isiksusi tarkvaramaailmast näidetena.

Tavapärased kasutajad

 Tavapärased kasutajad, nagu näiteks mina, junior dev Marko front-end tiimist ja Taavi, kes õpib veel algtasemel Javat suudavad teostada oma tahtmist vähemal või suuremal määrusel. Midagi erilist oskuste raames ei ole, aga automiseerida ja isegi tööd suudab teha.

Spetsid

 Spetsid, ehk siis "spetsialistid", on teatud tehnoloogia või valdkonna eksperdid, keda veel profiks ei kutsuks. Toon ühe vähe nišima kuid minu lemmiku näite: Terry A. Davis.

 Terry oli erakordselt osav programmeerija keeltes C ja Assembly, kes ehitas üle aastate (12 aastat, 100k+ rida) operatsioonsüsteemi, mis funktsioneeris veel omakorda enda poolt disainitud programmeerimiskeele peal, HolyC, mis oli justkui täiendatud C.

OS-i kirjutamine on ilmselt üks kõige raskemaid ülesandeid, mida endale sätestada. Nüüd lisa veel peale keele disain, mille hulka läheb nt. lexeri, compileri ja linkeri ehitus.

Seda kõike saavutas Terry iseseisvalt. Ta tundis ASM-i, C-d ja riistvara sügavaima mõtte raames.

Aga ma ei loendaks teda professionaalide hulka. Ma ei hakka temast lähedamalt siin kirjutama, aga Terry oli ka üks väga vastuoluline, ekstreemne, teistsugune tegelane traagilise lõpuga, kes väljaspool oma mulli ei saavutanud, ega soovinud saavutada, mitte midagi. Terry on võrdlemisi vähe tuntud, aga fan-favorite, mistõttu on temast isegi üks põhjalik dokumentaalvideo loodud. Soovitan õhtusöögi kõrvalt vaadata.

Profid

 Bill Gates. Mark Zuckerberg. Dennis Ritchie. Linus Torvalds. Richard Stallman.

Teatud hetkest on lihtne unustada, et nad kõige alguse raames olid lihtsalt programmeerijad; oma valdkonna spetsid. Aga mis viib neid samm üles on nende võimekus mõjutada. Nad ei istunud ainult enda kontori kuubis, vaid kasutasid oma teadmisi/kogemusi/oskusi turgu ja IT valdkonda muuta.

Profid on spetside superset ja sinna jõudmiseks ei piisa enam ainult tehnilistest oskustest. Omaduselt on vaja inimesi veenda, nendega rääkida, loenguid pidada, koosolekutel käia, kus saab jagada informatsiooni oma teadmiste baasilt eesmärgiga mõjutada. Kui spets teab täpselt, kuidas mingit stdlib funktsiooni C++-is tõhusalt ära kasutada, siis proff on see, kes selle funktsiooni sinna teeki üldse sai.

~fin~


 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 7: Litsentsid; copyleft

Nädal 10: Eric S. Raymond "Kuidas saada häkkeriks"

Nädal 12: Disain tarkvaras