Nädal 10: Eric S. Raymond "Kuidas saada häkkeriks"

 Ühe asja peab kohe algul selgeks tegema - "häkker" nii Raymondi kui ka selles artikliks ei tähenda noorukit, kes on äsja avastanud Kali Linuxi või ostis endale $30 eest booteri ja on nüüd valmis kurja tegema.

Pigem vastupidi - Raymond kirjeldab "häkkerit" kui asjaarmastajana; loova ja intelligentse inimesena, kellel on sisemine tahe enda hobist nii palju osa võtta, kui võimalik, ja selle piire laiendada..

..mis ausalt öeldes tekitab minu jaoks segadust; tundub nagu veits jabur semantika. Raymond kirjeldab selle termini ajalugu ja seletab, kuidas "häkker" loodi juba ARPANETi ajastul ja selle tähendus oli tollel ajal nii nagu üleval kirjeldatud. Olgu, aga sõnad ja nende definitsioonid ju muutuvad. Inimesed pigem tunnevad "häkkerit" kui tarkvara kurjategijana - vähemalt niimodi kajastatakse seda kogu aeg, igal pool (meedias). Inimesed, kes seavad uusi piire tarkvaras tuntakse lihtsalt kui arendajatena või teadlastena.

Raymond veel laiendab terminit väljaspool tarkvara - a la, inimene, kes viib mingi muusikažanri "kõrgemale" tasemel oleks siis selle valdkonna "häkker". No ütlen kohe ausalt ära; ma ei ole mitte kunagi kuulnud kedagi kutsumas deadmau5-i "EDMi häkkeriks" (või üldsegi sellist analoogset väidet) - ei, pigem ta on lihtsalt erakordselt osav ja innovaatiline helilooja ning oma ala spets. Sõnad muutuvad vastavalt sellele, kuidas neid kasutatakse, mitte vastupidi - ja see on sõnastiku filosoofia, mitte minu.

Aga olgu, semantika semantikaks. Võtame tema termini kasutusele nii, nagu soovib.

Teen lühikokkuvõtlik arvamuse sisust: see on minu meelest liiga keeruliseks tehtud. Kui lähtuda tema enda termini definitsioonist, siis tegelikult on asi lihtne: tunne siirast huvi, võta klaviatuur kätte ja mõlla minna, peremees. Kas on üldsegi ühtegi "häkkerit", kes ei alustanud niimodi? Ütleme nii: kui sul on vaja õpetust kuidas saada "häkkeriks", siis sa juba vaatad asja vale nurga alt või oled valele teele sattunud. Sind ei peaks motiveerima mingi labane sõna millega identiteeti tunda, vaid pigem kirglik iha oma alas osavamaks saada ja selle kallal vabal ajal tegeleda. Isiklikult, mulle meeldib vähe laiemalt seda sõna kasutada. Näiteks, minu vend tookord jootis endale ühe lüliti - 1 sisend (arvutihiir) ja 2 väljundit (USB-dega kahte erinevasse arvutisse). Idee oli, et vastavalt lüliti staatusele kontrollib hiir kas üht või teist arvutit. Töötas kenasti kuni seda lülitit liiga mitu korda lühikese ajaga ümber lülitada, mille tagajärjel üks (Ubuntuga) arvutitest ei tahtnud enam sisendeid üldsegi vastu võtta. Veider mure, aga suutis ära lahendada kirjutades ühe microdriveri enda jaoks. Minu jaoks äärmiselt "häkkerlik" tegemine, aga Raymondi jaoks ilmselt mitte, kuna ta ei oska kahteteist keelt, ei koti "kultuur" ja ilmselt ei usu ideoloogiasse, et kõik lähtekood peab vaba ja avatud olema.

TL;DR: gatekeeping


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 7: Litsentsid; copyleft

Nädal 12: Disain tarkvaras