Nädal 2: "Let there be internet"

 "Ten movies streaming across that, that Internet, and what happens to your own personal Internet? I just the other day got... an Internet [email] was sent by my staff at 10 o'clock in the morning on Friday. I got it yesterday [Tuesday]. Why? Because it got tangled up with all these things going on the Internet commercially. [...] They want to deliver vast amounts of information over the Internet. And again, the Internet is not something that you just dump something on. It's not a big truck. It's a series of tubes. And if you don't understand, those tubes can be filled and if they are filled, when you put your message in, it gets in line and it's going to be delayed by anyone that puts into that tube enormous amounts of material, enormous amounts of material."

                                           - Senaator Ted Stevens seletamas, mis on internet.

 

Viimastel aastakümnetel on iga valdkonna tehnoloogia arenenud justkui valguskiirusel. Mis minu jaoks on huvitav, on et infotehnoloogia on väga noor haru, kasutusele võetud alles eelmise sajandi jooksul, ja juba, sellise lühikese ajaviilu perioodil, on terve maailm omavahel ühendatud ja mille peale paljud (arenenumad) maailma ühiskonnad on hakanud toetama.

Selle raames on lihtne unustada, kust see tuli, mis see on, ja et see on pisut kompleksem kui "a series of tubes". Võtame selle lühikese ajaviilu siis luubi alla ja uurime natuke, mis on endiselt kasutusel, mis ei ole.


Mis on säilinud?

 Kõik on tuttavad e-mailiga. Legendaarne koostisosa internetist, mis ei ole ainult sõnumite ja failide saatmiseks - nt, kui on soov registreerida mingile teenusele internetis, siis tõenäoliselt on kasutaja koostamise jaoks vaja e-maili kontot. Juriidilises kontekstis on alati oodatud inimeselt et neil on: nimi, koduaadress. Nüüd on selle hulgas ka e-mail.

E-maili süsteem võeti kasutusele juba 60ndate alguses. kuigi oma kõige elementaarses vormis, oli arvuti suuteline saatma infot ainult iseenda kasutajatele. ARPANETi jooksul arenes välja arvutivaheline kommunikatsioon ja e-mailist kujunes välja see, mida me ka täna tunneme.

 Mis ei ole?

Kui välja arvestada ilmselged riistvaralised uuendused, on täielikult välja surnud tehnoloogia leidmine keerulisem kui see kõlab. Kas ühel või teisel põhjusel leiab ilmselt iga asja jaoks selle endist kasutamist - olgu see kas retrofännid; antud tehnoloogia oli piisavalt hea oma töö täitmiseks mingis teatud lahenduses või näiteks kui ettevõte on enda süsteemide uuendusega äärmiselt laisk olnud.

Näide: Telnet, nagu TCP/IP, on standardiseeritud protokoll mille alusel saab luua arvutivahelist ühendust. Telneti ei soovitata enam kasutada turvapõhjustel (krüpteerimata info; autentimise puudus paljudes Telneti lahendustes...). Sellegipoolest on näiteks süsteemi administraatorid selle protokolli rakendamisega tuttavad - nt Cisco mitmed ruuterid/switchid kasutavad Telneti, et infovahetust koostada.


Kasutatud allikad

Series of Tubes 

A brief history of the Internet

Why You Should Not Use Telnet for Remote Connections 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 7: Litsentsid; copyleft

Nädal 10: Eric S. Raymond "Kuidas saada häkkeriks"

Nädal 12: Disain tarkvaras