Nädal 7: Litsentsid; copyleft


 Intellektuaalomandi sfääris on (mitte)kaitsete ja (mitte)litsentside valik suur ja lai ning võib ühe noore up-and-coming tarkvaraarendaja jaoks pea pöörlema panna.

Sellegipoolest on intellektuaalomandi teemaatika midagi, millest võiks vähemalt lühikokkuvõtte lugeda. Pigem enne kui pärast - kuna, kui peaks võtma osa nt vabavara/avatud lähtekoodiga arengust (kas enda või teise projekti kallal), et siis ei tekiks mingeid ootamatuid üllatusi, arusaamatusi või riivatud tundeid.

 

copyleft license within the 5 types of software licenses

Kuhu ma tahan, et see lähtekood jõuaks on ilmselt küsimus, mida progeja peaks enda käest kõigepealt küsima. Vastavalt sellele tuleb siis valida endale litsents, ja meie kõige õnneks, on üks väga kasulik veebileht selle abistamiseks: https://choosealicense.com/

Selle blogi eesmärgina vaatame korraks üle copyleft litsentsid ja miks nad erinevad copyright omadest.

Lühidalt: kui copyright eesmärk on autorit kaitsta, siis copyleft eesmärk on tegelikult loomingut kaitsta.

Ehk siis, copyleft litsensid lubavad loomingut muuta, kopeerida, kasutada ja jagada, aga eelnimetatud loomingul peab oma originaalne copyleft litsents alati säilima, et inimesed saaksid jätkuvalt seda vabalt kasutada. See on kõige "rangem" litsentsitüüp, mis jätkuvalt lubab loomingu tasuta kasutamiseks (mitte müümiseks).

Public Domain License - Näiteks "Unlicense License" - teeb koheselt sinu koodist osa avalikust domeenist. Kõike mida saaks tarkvaraga teha; saab teha.

LGPL - aka Lesser General Public License. Lubab tarkvara tasuta kasutamiseks (ja müümiseks) teegina.

Permissive - Näiteks Apache License. Peaaegu nagu copyleft, ainult, et modifitseeritud looming ei pea kandma oma originaalset litsentsi. Teoorias võib siis modifitseeritud loomingut ka raha eest müüa.

Copyleft - Richard "free as in FREEdom" Stallmani väljamõeldud litsentsitüüp, kus litsents peab modifitseeritud loomingule samamoodi edasi kanduma. Eirab müümist. Näiteks: GPL; AGPL.

Proprietary - copyright nagu inimesed seda mõistavad. On keelatud jagamine, kopeerimine, muutmine jne. Litsents on eelkõige mõeldud inimese intellektuaalomandi säilitamiseks ja kaitseks. Vaikimisi valik, kui litsents on valimata/avalikustamata.

 

 Viited

 https://snyk.io/learn/what-is-copyleft-license/

 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 10: Eric S. Raymond "Kuidas saada häkkeriks"

Nädal 12: Disain tarkvaras